fbpx
Tretji korak pri iskanju zaposlitve: Vključi se v stanovska društva

| Načrtovanje kariere

Ko si že napolnil Nefiks s svojimi izkušnjami in potrditvami ljudi, ki zagotavljajo, da zapisano drži, je čas, da izstopiš iz cone ugodja. Če si napisal že sto prošenj za zaposlitev, sto prva morda ni prava rešitev težave. Poskušaj najti mesto, kjer se zadržujejo ljudje tvojega poklica.


Kaj je stanovsko društvo
Si že kdaj slišal za društvo inženirjev, pedagogov, zgodovinarjev, politologov, farmacevtov? Načeloma ima vsak poklic svoje društvo, ki je bolj ali manj uspešno. Če ga nima, ga lahko ustanoviš in povabiš kolege k sodelovanju.

Kaj sploh dela?
Primarna skrb takšnega društva je strokovni razvoj določenega področja, mnoga društva organizirajo posvete, srečanja, izdajajo publikacije ali strokovne revije, gostijo pomembne osebe …

Kaj lahko ti delaš v takšnem društvu?
Zelo odvisno od tebe in seveda od društva. Vsekakor se ti najprej splača iti na kašno javno organizirano zadevo, ki jo društvo izvaja in tam spoznati ključne ljudi. Ne pozabi doma svoje CV vizitke, seveda pa predhodno razišči, kje vidiš svoje priložnosti – morda se ti ponudi priložnost, da jih predstaviš.



Zakaj sploh tja?
Ker so tam ljudje iz tvojega poklica, ki želijo razvijati stroko. Verjetno so nagnjeni tudi k temu, da bi pomagali mladim nadebudnim ljudem do novih priložnosti. Vendar samo, če si se tudi ti pripravljen potruditi in se aktivirati – morda narediti kakšno stvar, za katero ostali člani nimajo časa. Pa tudi za to, ker tako ostajaš v stiku s stroko in najnovejšimi odkritji – to pa je v času vseživljenjskega učenja nujno!

Prostovoljstvo – a ne zastonj!
Pričakovati takojšnjo korist od takšne vključitve je seveda utopično. To je tek na dolge proge, zato je dobro, da si, kakor je bilo omenjeno v drugem koraku – v dobri kondiciji. Toda prostovoljstvo v takšnem društvu, sploh aktivno prostovoljstvo, skozi katerega lahko razvijaš svoje strokovno znanje je vsekakor naložba, ki se obrestuje na dolgi rok – nikoli ne veš, kdaj bo kdo potreboval prizadevnega sodelavca!



Ugled društva naredi ugleden tudi tvoj CV
Mnogim delodajalci cenijo, če je potencialni delavec član društva, ki ima dostop do pomembnih ljudi in do najnovejšega dogajanja v stroki. Morda utegne biti ravno to tisto, kar bo prevesilo jeziček na tehtnici v tvojo korist!

Alenka Blazinšek


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00