fbpx
Zaposlitveni nasveti, ki te postavijo pred druge - 1. del

| Zaposlitvena pismenost

V sodelovanju s kadrovsko svetovalnim podjetjem Kragelj & Kragelj smo pripravili sklop člankov na temo selekcijskega postopka oz. razgovora za zaposlitev – pred vami pa je prvi članek iz te serije. Verjamemo, da vam bodo nasveti pomagali na poti do vaše zaposlitve!
1. del: Izhodišča in informacije za udeležence selekcijskega postopka oz. razgovora za zaposlitev

businessman-311337 640

Obleka naredi človeka!
 Nekatera podjetja imajo svojo kulturo oblačenja. Ste opazili na primer v bankah, kako so oblečeni njihovi zaposleni? Ste kdaj videli koga v kavbojkah? Tudi če boste zagledali moškega, ki ne nosi kravate, je še vedno oblečen njihovi kulturi primerno. Vsako podjetje in vsaka dejavnost ima svoje zakonitosti in svoje značilnosti. Zagotovo stroga formalna oblačila niso primerna za natakarje v pubih.
Zato, preden odidete na razgovor, premislite kaj boste oblekli. Če boste na razgovor za finančnega analitika prišli oblečeni npr. v rejverska oblačila, boste lahko zelo veseli, če vas bodo sploh sprejeli na razgovor.

Točnost
Nikar ne zamujajte! Pridite raje eno uro prej, kot da zamudite eno minuto. Sicer vam tudi preveč prezgodnjih prihodov ne priporočamo, bo pa čisto v redu, če boste na razgovor prišli deset minut prej.
Kaj lahko naredite, da se izognete zamudi? Če ne veste, kje točno je kraj razgovora, poglejte na zemljevid mesta ali kakorkoli preverite, kje ta stavba je. Če je razgovor v mestu, ki ga ne poznate, pokličite v podjetje, ki vas je povabilo na razgovor in povprašajte, kje natančno leži njihov sedež. Če prihajate z avtomobilom, se pozanimajte o možnostih parkiranja. Razmer v drugih krajih sicer ne poznam najbolje, v Ljubljani pa je tudi na parkiriščih med 11. in 14. uro zelo težko najti prazen prostor.

Za ZAVOD NEFIKS pripravil Radovan Kragelj, univ. dipl. psiholog in solastnik svetovalnega podjetja Kragelj & Kragelj

vir grafik: pixabay.com


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00