fbpx
Kaj smo počeli na Kariernem dnevu 2016

| Nefiks karierni dan

Študij je POT, ne cilj!
Slovenija, 2. marec 2016 - »Študij je POT, ne CILJ!« je geslo vseslovenskega Kariernega dne Nefiks, ki se je odvijal po srednjih šolah. Raper Zlatko v svoji skladbi, ki jo je napisal posebej za ta dogodek, mlade spodbuja: »Čaka vas uspeh, če sledite svojim sanjam
slika2Prvi vseslovenski Nefiks Karierni dan je srednješolce spodbujal z geslom: »Študij je pot, ne cilj!« Mladim smo želeli sporočiti, da naj odločitev o svoji študijski poti ne prepuščajo naključju, pač pa naj dobro spoznajo sebe, svoje interese in vrednote. Saj bodo le s tehtno in dobro odločitvijo lahko dosegli zastavljene cilje ter bili v življenju srečni. Po več kot 70 srednjih šolah se je na ta dan odvijalo več prireditev: nekatere šole so se odločite predvajati Zlatkovo skladbo ''Čaka vas uspeh'', na drugih so izvajali delavnico z naslovom »Interesi in vrednote'', spet tretje pa so organizirale srečanja z delodajalci.
 
Predsednik države kot častni pokrovitelj
Častni pokrovitelj dogodka je bil predsednik države gospod Borut Pahor. Obiskal je Srednjo šolo Zagorje, kjer se je pogovarjal s približno 90 dijaki. Že s prvim vprašanjem: »Kakšne so vaše sanje?« je mlade pripravil do sproščenega in iskrenega pogovora. Predsednik je debato popestril s kratkimi anekdotami, izkušnjami iz lastnega življenja in izkušnjami dijakov. Dejal je:
»Nihče od uspešnih posameznikov, ki jih srečujem, ni prišel na vrh, ne da bi bil kdaj poražen. A njihova vrlina je njihov karakter: poraze so znali spremeniti v zmage. Znanje je le en del v procesu zorenja. Ni vse, je pa veliko. Kolikor je le mogoče, izgradite sebe v osebnost.«
Poudaril je, da ni pomembnega ali nepomembnega dela ter da je vsak človek dragocen. Predvidenih 45 minut pogovora se je spremenilo v dobro uro. Predsednik pa se je po končanem srečanju še kar nekaj časa zadržal z mladimi, se z njimi fotografiral in šalil. Nato je obiskal še dva razreda, kjer je med drugim poskusil sladoled narejen s pomočjo tekočega dušika.
 
Osrednja slovesnost: Zlatko, župan, Radio1 in še nekateri drugi
Osrednja slovesnost Nefiks Kariernega dne se je odvijala na Srednji šoli Roška v Ljubljani. V sproščenem vzdušju smo z dijaki razpravljali o trendih v prihodnosti in razmišljali, kje iskati karierne priložnosti. Že ravnateljica je izpostavila dejstvo, da je študij samo pot do cilja, kar je samo potrdil raper Zlatko, ki je predstavil svoj singl - "Čaka vas uspeh".
 
slika3Zlatko je predstavil tudi nekaj utrinkov s svoje karierne poti, med drugim tudi to, da so mu v osnovni šoli svetovali, naj bo pek. To je tudi postal, saj danes peče plošče. Da je potrebno slediti svoji strasti in razvijati svoje talente, kot svetuje Zlatko, se je potrdilo v pozdravu gospoda župana Zorana Jankovića, ki je napovedal rast zelenih delovnih mest. Poudaril pa je tudi pomen primernega odnosa do soljudi in tima. Karierne priložnosti mladih ekonomistov ne čakajo samo v ekonomiji, ampak tudi v energetiki, kjer bodo potrebovali predvsem "prevajalce" - ljudi, ki bodo znali visoko tehnologijo prevesti v jezik potrošnika. Prav tako energetika potrebuje celo vrsto tržnikov in drugih kadrov.
 
Mateja Kegel Kozlevčar iz Energetika.net pa nas je presenetila z osebno zgodbo, ko je pri sedemnajstih letih poročala za Sportske novosti. S predstavnikom Radia 1, Zdravkom Božnarjem Sebancem smo se pogovarjali o tem, kdo je v resnici naš šef. Ko so dijaki ugotovili, da so to sami, jim je Zdravko svetoval:
"Če s situacijo niste zadovoljni, se pa postavite pred ogledalo in se pogovorite s svojim šefom!"
Tudi na Radiu 1 imajo pisano kadrovsko sestavo - Zdravko meni, da je samo kadrovik zares študiral svojo smer, ključna pa je širina možnosti, ki se jim ponuja pri delu. Svetovalka Aleksandra Igličar Čepon je povedala, da se mladi, ki še ne vedo, kaj točno je njihov talent, lahko zglasijo v kariernih središčih, kjer bodo na testiranjih in skozi pogovor lažje ugotovili, kaj je njihovo področje. Uspešen nekdanji dijak šole Miloš Suša je sedanjim dijakom svetoval, da se je potrebno potruditi, slediti svojim sanjam in na tak način se da uspeti. Pogovor pa je povzel in strnil v tri karierne nasvete dr. Peter Debeljak, direktor Urada RS za mladino, ki je dijakom svetoval, naj razvijajo talente, se o njih pogovarjajo s svojo okolico, razvijajo potenciale tudi v neformalnem izobraževanju, ob enem pa jih je potolažil, da jim ni potrebno biti "super" ljudje, kot bi morda lahko sklepali z opisanih primerov, pač pa da se naj vsak maksimalno potrudi po svojih močeh.

Po ostalih slovenskih srednjih šolah…

Naše karierne ambasadorke so po slovenskih srednjih šolah izvaja različne delavnice. Svoje vtise so strnile takole:
»Na Srednji trgovski šoli v Ljubljani smo v okviru Nefiks Kariernega dne izvedli delavnico s predstavnikom podjetja LMN d.o.o. in predstavnico podjetja Deichmann. Na začetku smo nekaj besed povedali o načrtovanju karierne poti, nato pa se razdelili v skupine in reševali realne delovne izzive, s katerimi se srečujeta omenjeni podjetji. Svoje rešitve so dijaki predstavili delodajalcema, ki pa sta izbrala dve najboljši ideji in ju tudi nagradila. Na voljo sta bila tudi za vprašanja."
Irena
 
»Kako naj opišem Karierni dan, ki sva ga v okviru Zavoda Nefiks izvedli na ŠC Škofja Loka? Dobra volja, pozitivna energija, sodelovanje, koristne informacije in predano sporočilo dneva, da naj bo študij samo pot do cilja in ne cilj sam po sebi. To je to. O kvalitetni izvedbi priča zadovoljstvo vseh akterjev, predvsem pa dijakov, profesorjev, gospe ravnateljice Mojce Šmercer, kot tudi povabljenega delodajalca g. Marka Lotriča.
Dijaki so tekom uvodnega dela, ki sva ga izpeljali z moderatorko, in kasneje med samo predstavitvijo gospoda Lotriča ter njegovega podjetja Lotrič Meroslovje d.o.o., ves čas sodelovali in se vključevali v pogovor. Velja omeniti tudi, da je gospod Marko Lotrič k izvedbi pristopil zelo profesionalno in se s svojo sproščenostjo, iskrenostjo in širokim spektrom znanja vsekakor znal približati dijakom.
slika6Še posebno je navdušil med pripovedovanjem o lastnih izkušnjah, ki jih je doživel na poti do uspeha njegovega podjetja. Poslušalce pa je prepričal tudi s predstavitvijo bistvenih stvari, ki pritegnejo delodajalca pri zaposlitvi novega kandidata. Po zaključnem govoru, v katerem smo dijake še zadnjič opomnili na pomen razvijanja talentov, pridobivanja izkušenj, dodatnih zanj ter sledenju lastnim ciljem, so nas dijaki in vsi prisotni nagradili z močnim aplavzom.Izkušnja je bila res izjemna. Ob koncu je ravnateljica pristopila, pohvalila izvedbo in predvsem tematiko Kariernega dne. Dodano vrednost pa je pripisala gospodu Lotriču, ki je njenim dijakom omogočil dostop do informacij iz prve roke. Obe moderatorki sta pridobili neprecenljivo izkušnjo in nama je bilo v veselje sodelovati!"
Kristina in Urša

»Vodilna misel našega srečanja na gimnaziji Ravne na Koroškem je: Vzemite si čas za razmislek, raziščite svoje kompetence. Kot študentje bodite čim bolj aktivni. Vprašajte se, ali lahko uspete tudi kot samostojni podjetniki? Podjetniških idej je veliko in poti so odprte. Področje socialnega podjetništva se vse bolj spodbuja. Zato razmišljajte tudi o tem. Tanja«


Nefiks Kariernemu dne se je pridružil tudi Zavod republike Slovenije za zaposlovanje. Na ta dan so v Kariernih središčih po Sloveniji nudili informacije ter nasvete o izbiri izobraževanja in poklica mladim in njihovim staršem.

Osrednje sporočilo, da je študij pot in ne cilj, pa je odmevalo tudi preko radijev, saj se je projektu pridružilo več radijskih hiš.

Verjamemo, da bo naše sporočilo ostalo med mladimi, njihovimi starši in profesorji še dolgo po samem kariernem dnevu. Želimo, da bi si mladi izbrali tisto pravo pot, ki jih bo privedlo do cilja, ki je vsem nam enak: delati tisto, kar nas osrečuje.





 

 

 
 
 

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00