fbpx
O priložnostih EU z dijaki Savinjske regije

| Aktualno

Kdo so moji evropski vrstniki – kaj počnejo in kako razmišljajo? Kako lahko izkoristim priložnosti EU in se odpeljem do Madrida? Kako lahko kot mladi/-a državljan/-ka Evropske unije soustvarjam svojo prihodnost? … To je le nekaj vprašanj, ki si jih postavlja že skoraj vsak slovenski srednješolec.

 Odgovore na tovrstna vprašanja so dijaki celjskih srednjih šol iskali na delavnici Priložnost.EU: Razišči EU, odkrij sebe!, ki jo je Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v petek, 29. 9. 2017, izvedla v sodelovanju z Zavodom Nefiks. Na delavnici so bile predstavljene konkretne priložnosti za zaposlovanje mladih ter razvijanje njihovih kompetenc in talentov, udeležili pa so se je dijaki Gimnazije Celje Center, Srednje šole za gostinstvo in turizem, Ekonomske šole Celje, Šole za hortikulturo in vizualno umetnost ter Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo.

poslanca nagovorita dijake
Osrednja gosta delavnice sta bila evropska poslanca − Tanja Fajon (S&D) in Franc Bogovič (EPP), ki sta mlade spodbudila, naj izkoristijo priložnosti EU, ki jih nikakor ni malo. Mladim sta predstavila prizadevanja evropskih poslancev za mlade, jih motivirala za prevzemanje vloge proaktivnih državljanov EU ter z njimi delila nasvete in videnje tega, kako naj se mlad človek danes odloča o nadaljevanju lastne karierne poti s poudarkom na priložnostih, ki jih nudi Evropska unija.

poslanca
»Bodite prodorni! Najdite povezavo med šolstvom in gospodarstvom,« je mlade pozval Bogovič in dodal: »Ne obupajte, če dobite deset negativnih odgovorov za službo, vztrajajte naprej in boste dobili pravega.« Računa, da bodo mladi postavili EU trdneje na noge. »Nekaj moramo narediti, da bodo mladi hodili na volitve. Nekdo odloča o nas, a tudi mladi morate sami o sebi,« je dejal poslanec.
»Bodite pogumni in drzni, sledite svojim sanjam in naj vas ovire ne prestrašijo,« pa je mlade pozvala poslanka Tanja Fajon in dodala, da je konkurenca velika ter da štejeta vsako znanje in izkušnja. »Šestdeset odstotkov dijakov je zaskrbljenih nad obstojem EU. Signal, ki potrjuje nujnost povezovanja. Skupaj premagujemo izzive,« je še povedala poslanka.

kaj EU predstavlja mladim
Mladi Evropejci so pokazali veliko zanimanja tudi za vprašanja, povezana z aktualnim dogajanjem v EU in širše. Poslancema so med drugim zastavili vprašanja o prihodnosti EU in njeni vlogi v svetu, migracijah, vzponu populizma, brexitu, volilni pravici, zaposlovanju in spodbujanju podjetništva.

prvi del delavnice
Poleg poslancev pa so se z dijaki pogovarjali tudi ostali gostje. Mag. Klemen Žumer, vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, je predstavil projekte in pobude, ki jih mladim namenja EP, Martina Mrakovčić iz Zavoda Nefiks in Sonja Majcen, vodja Informacijske točke Evropske unije Europe Direct Savinjska, pa sta delili informacije o tem, kako lahko mladi že v času srednješolskega izobraževanja izkoristijo priložnosti, ki jih ponujajo programi evropske mobilnosti, in ob tem razvijajo svoje kompetence ter raziščejo svoje interese. Eva Ločniškar, ki se je že udeležila mladinskih izmenjav v okviru programov Erasmus+, pa je nedvomno pokazala, kako se lahko ob spoznavanju evropskih vrstnikov in pridobivanju novih znanj tudi zabavaš.  

    Formalnemu delu programa je sledil klepet z gosti, kjer so mladi udeleženci imeli priložnost sproščenega klepeta z gosti delavnice.skupinska fotografija


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00