fbpx
Pomen beleženja neformalno pridobljenega znanja

| Mladi in kompetentni

Neformalno izobraževanje oziroma učenje je pomembna oblika izobraževanja predvsem za mlajšo populacijo, saj je osredotočena na učečo se osebo ter na znanja, ki jih lahko oseba pridobi iz različnih delovnih izkušenj. Sam neformalno pridobljeno znanje beležim v sistem Nefiksa že dlje časa.

 Sistem beleženja neformalno pridobljenega znanja tj. Nefiks je izredno priročno in zanimivo orodje, kjer lahko vsak posameznik beleži pridobljeno znanje na različnih področjih kot so: Pridobivanje znanj z aktivnim državljanstvom in odgovornim delom na projektih, pridobivanje znanj z delom (delo preko študentskih servisov), pridobivanje znanj v organiziranih oblikah izobraževanja (tečaji in seminarji), pridobivanje znanj na taborih in s prostovoljnim delom, pridobivanje izkušenj v tujini in ostali načini pridobivanje znanj. Sam sem imel oziroma zbral največ vpisov iz področja znanj z delom preko študentskih servisov in znanj v organiziranih oblikah izobraževanja kot so: različni tečaji, seminarji, usposabljanja ipd.Jan Einspieler ProstovoljecZ vidika predvsem mladega posameznika je izredno enostaven za uporabo, elektronska verzija je brezplačno dostopna vsem, predvsem pa človeka motivira k učenju, udejstvovanju in razvoju novih kompetenc, ki pa so zelo pomembne, ko posameznik enkrat stopi na trg dela. Na trgu dela pa je danes izredno pomembno, da smo se, kot mladi aktivno udejstvovali v različne aktivnosti, pridobivali različna znanja in izkušnje, kar lahko pripomore k temu, da nas bodo delodajalci hitreje prepoznali med množico ostalih.


Sam sem bil tekom celotnega srednjega, višje in visoko šolskega študija tesno povezan z različnimi projekti in sicer: predsednik oddelčne skupnosti, član delegacije, ki je obiskala v okviru projekta Evrošola Evropski parlament (2010-2011), opravil tečaj za bolničarja pri RKS in pridobil različne kvalifikacije s področja športa in rekreacije. V letih 2011-2014 sem aktivno sodeloval pri projektu Simbioza, kot prostovoljec, koordinator in vodja delavnic ter pridobil različne NPK-je s področja logistike in prometa. Opravil sem tudi usposabljanje za svetovalce v postopku pridobitve Nacionalne poklicne kvalifikacije NPK, ki je tudi izredno dober sistem, ki posamezniku omogoča, da pridobljeno znanje izkoristi v svoj prid in za delo pridobi ustrezno poklicno kvalifikacijo.

Po letu 2011 sem se začel aktivno ukvarjati tudi z prostovoljstvom in sicer me je pot najprej zanesla na Območno združenje RK Grosuplje, ker sem prostovoljec še danes in član ekipe prve pomoči. Med drugim sem svoj pečat pustil tudi pri nudenju prve pomoči in oskrbe beguncev v času imigrantski krize v Dobovi. V okviru te iste organizacije sem kmalu postal tudi del ekipe prostovoljcev, kateri hodijo na letovanja na Mladinsko letovišče in zdravilišče Debeli rtič, kjer še danes pomagam kot varuh – prostovoljec (voditelj skupine 12-ih otrok).

Vse večje humanitarne potrebe po animatorjih na letovanju otrok sem se leta 2014 pridružil še Škofijski Karitas Ljubljana na njihovih letovanjih z družinami v Portorožu, kjer aktivno kot animator in vaditelj plavanja sodelujem še dan danes.
Zavedajoč se, da so pomoči potrebni tudi otroci in mladostniki iz mojega okolja, kjer bivam sem se prav tako leta 2014 pridružil lokalnemu Centru za socialno delo Grosuplje, kot prostovoljec pri delu z otroci in mladostniki, kjer sodelujem kot vodja taborov, ekonom nabave in tehnični vodja taborov.
Vpet sem tudi pri delu v Krajevni skupnosti Polica, kjer nepoklicno opravljam funkcijo tajnika KS že od leta 2014 naprej.

Po sklepu odbora RS za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva za leto 2015 v sodelovanju z predsednikom RS Borutom Pahorjem sem prijel najvišje državno priznanje RS za izjemne dosežke na področju dela z otroki in mladostniki.
Jan Einspieler PredsednikNajveč mi pomeni, da lahko svoj prosti čas namenim nekomu, ki ga resnično potrebuje. S svojimi vodstvenimi sposobnostmi uspešno sodelujem z otroki in mladoletniki, z mladostjo, vestnostjo in zagnanostjo pa lahko rečem, da predstavljam dober zgled mladim in prispevam k promociji prostovoljstva ter širim idejo humanitarnega dela.

Na Polici, dne 5. 1. 2019
Jan Einspieler, dipl. manag. tran. log.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00