fbpx Nefiks
Torek, 11 Avgust 2020

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

  • Domov

Tudi v tvojem kraju odmeva kakšen izmed tujih jezikov: nemščina, španščina, ruščina, angleščina…

Ti pa se sprašuješ, kaj sploh so to Nefiks jezikovni klubi? Povsod lahko prebereš, da niso jezikovni tečaji, da uporabljajo neformalne metode, da se udeleženci učijo drug od drugega in da vsi skupaj soustvarjajo klub. Pri tebi pa se samo množijo vprašanja.

Nič zato, pri meni ni bilo nič drugače, ko sem se prvič udeležila jezikovnega kluba. Trenutno pa vodim nemški klub v Kopru.

Naše prvo srečanje se je začelo kot vsaka druga delavnica ali tečaj. Najprej smo se spoznali in se šli jezikovno igro »Tabu« (nemško različico Aktiviti-ja), pri kateri ima igralec samo možnost razlage besede. Da je igra bolj zanimivo, ima igralec na listku poleg besede, ki jo mora razložiti, še par besed, ki jih pri tem ne sme uporabiti.

jezikovni tabu igra min

Zum Beispeil:

  • Handy (sprechen, telefonieren, Freunde, Gerät)
  • Apfel (Obst, grün, essen, beißen)
  • Auto (fahren, Transport, Wagen, Reifen)

Potem ko smo se spoznali in premagali strah pred govorjenjem v nemščini, smo se lotili soustvarjati nemški klub. Vsak si je pri sebi napisal cilj, ki ga bi rad dosegel do konca naših srečanj (npr. radi bi znal v nemščini rezervirati vozovnico in sobo za svoje naslednje potovanje v Berlin). Na podlagi teh smo izbrali teme in način dela

Med drugim bomo:

  • Prebirali kratkih zgodb,
  • Raziskali kaj sploh je »nemška kultura«
  • Poiskali pomembne Nemce, ki so živeli v Sloveniji
  • Se poglobili v nemško glasbeno in filmsko sceno, da ne bomo poznali samo Nene in Ramstaina, ter da bomo vedeli kateri film predvajati na našem filmskem večeru v začetku decembra.

Za konec pa smo se naučili še eno izmed zlatih pravil nemške slovnice: Glagol je vedno na drugem mestu!!!!

Če bi tudi ti rad izvedel kaj več o nemški kulturi, glasbi in dobrih filmih, se nam še vedno lahko pridružiš ob torkih 18.00 v Centru mladih Koper - prijavi se tukaj.