Nefiks
Torek, 7 April 2020

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

Digitalne kompetence so ključna veščina 21. stoletja!

Digitalne kompetence so ena izmed ključnih kompetenc 21. stoletja. Skupaj s sedmimi drugimi spadajo v tako imenovani skupni okvir evropskih kompetenc za prihodnost. Digitalne kompetence se nanašajo na različna znanja, spretnosti in samozavestno ter kritično rabo informacijsko-komunikacijske tehnologije ali krajše – IKT. Med slednje spadajo različne naprave, kot so prenosni računalnik, tablica, pametni telefon ter programi, ki jih na teh napravah uporabljamo.

2020 NKR digitalna orodja

Posameznik je digitalno kompetenten takrat, ko je IKT zmožen uporabljati za iskanje, vrednotenje, shranjevanje, oblikovanje, predstavitev in izmenjavo podatkov. Veščine na tem področju nam omogočajo tudi komunikacijo in sodelovanje v digitalnih družbenih omrežjih. Glede na to, da nas informacijsko-komunikacijske tehnologije vsakodnevno obdajajo vsepovsod, je vešča uporaba le-teh ključnega pomena, da se lahko znajdemo in sodelujemo v sodobni družbi in gospodarstvu. Pomembna je na različnih področjih kot so izobraževanje, učenje, delo, iskanje zaposlitve, pridobivanje podatkov, prosti čas in zabava, rekreacija, komunikacija, sodelovanje z drugimi in podobno.

Digitalno kompetenten posameznik je v sodobnem delovnem okolju praktično nepogrešljiv. Ne le, da zna ''napravice'' dobro upravljati, ampak s pomočjo poznavanja le-teh razvija tudi komunikacijske in razvojne sposobnosti, kompetence na področju naravoslovja in matematike, kulturnega zavedanja in druge veščine, ki so ključne za učinkovito delovanje posameznika v sodobnem (delovnem) okolju.

Potrebuješ še več razlogov, zakaj je vešče uporabljanje digitalnih orodij pametno? Če si mlad in aktiven iskalec zaposlitve te vabimo, da si prebereš več o usposabljanju Nefiks karierne rešitve – Manager družbenih omrežij na ? sledečem linku.

Viri:
- https://prezi.com/9mwmgsknjcsx/kompetence-za-21-stoletje/
- http://drustvo-portret.si/moduli/digitalnekompetence/
- https://www.schooleducationgateway.eu/sl/pub/resources/tutorials/digital-competence-the-vital-.htm
- Slika: https://unsplash.com/photos/SYTO3xs06fU

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb