fbpx
Naredi lastni karierni načrt

| Nefiks karierni dan

Če nisi čisto prepričan/a, kam vodi tvoja bodoča karierna pot, je najbolje, da si jo začrtaš kar sam! Čisto enostavno je, zgolj sledi naslednjim korakom in izdelaj lastni karierni načrt.

karierni nacrt

 ✅Postavi si cilj

Napiši, kje in kako se vidiš leta 2025. Pomagaš si lahko tako, da si konkretno zamisliš današnji datum, toda leta 2025. Predstavljaj si, da si dosegel/a nekaj posebnega, za kar ti vsi čestitajo. Zapiši si, kaj je tisto, za kar ti vsi čestitajo oziroma za kakšen konkreten dogodek gre.

✅Postavi si pot

Na odločanje o poklicu vplivajo tudi tvoje vrednote. Razmisli, katere so tvoje vrednote in kako se te skladajo s poklicem, ki ga želiš opravljati leta 2025. Vprašaj se, kaj je tebi v življenju bolj pomembno, pri tem pa si pomagaj si z naslednjimi kriteriji:

  • družina, prosti čas ALI kariera,
  • veliko službenih potovanj ALI ▪️malo/raje nič službenih potovanj,
  • veliko stika z ljudmi pri delu ALI malo stika z ljudmi pri delu,
  • ustaljen način dela ALI delo, ki zahteva vedno nove ideje, rešitve,
  • delo po navodilih ALI popolna avtonomija,
  • samostojno delo ALI delo v skupini,
  • delavec v podjetju ALI vodja svojega podjetja,
  • varna zaposlitev ALI svoboda, negotovost.

✅Sledi svojim interesom

Pri izbiranju bodočega poklica skušaj upoštevati svoje interese. Vprašaj se, kaj te zanima in kaj rad počneš v prostem času. Zapiši čim več interesov, ki se jih spomniš in izberi med njimi najljubše.

✅Razmisli o svojih kompetencah

Razmisli o tem, katere so tvoje kompetence, znanja in sposobnosti. Razmisli, kje bi bile te koristne oziroma kje lahko z njimi prispevaš na primer v lokalnem okolju.

✅Kako me vidijo starši/sorodniki, prijatelji in učitelji oziroma mentorji?

Vprašaj starše, sorodnike, prijatelje, navsezadnje tudi svoje profesorje in mentorje v katerem poklicu te vidijo oni. Zapiši si, koga si vprašal, kaj je oseba opredelila kot tvoje talente in šibke točke, ter v katerem poklicu te vidijo. Ob zbranih informacijah razmisli, kaj o njihovem mnenju misliš ti. Vprašaj se, ali se to, kako te vidijo drugi sklada s tistim, kako se vidiš sam/a? Kje so glavna razhajanja, kje so glavne stične točke?

✅Glede na vse okoliščine, zapiši 3 poklice, ki bi jih želel/a opravljati leta 2025

Prebrskaj po spletnih straneh Zavoda za zaposlovanje in zaposlitvenih portalov in izpiši, kakšno znanj, izobrazbo in ostale zahteve potrebuješ za opravljanje določenega poklica. Imej v mislih, da do znanja ne prideš samo v šoli, zato se pozanimaj, kje potrebna znanja še lahko pridobiš, ter do kdaj bi bilo optimalno, da jih dosežeš. Potem za vsak poklic najdi osebo, ki ga opravlja in pridobi njen komentar in potrebne nasvete. Zberi čim več podatkov!

Izdelaj podroben načrt korakov, ki te vodijo do enega izbranega poklica (ali pa več poklicev).

Kaj vse moram za dosego poklica...

  1. storiti že danes?
  2. storiti ta mesec?
  3. storiti v pol leta?
  4. storiti do konca leta?
  5. storiti do leta 2020?

Kdo mi lahko pomaga in kako?

✅Preseganje izzivov

Vse kakor ne smeš pozabiti, da je pot do cilja le redko povsem preprosta. Za kar najboljše spopadanje z izzivi je pametno, da prepoznaš, kateri so izzivi in morebitne ovire, s katerimi se boš srečal/a. Opiši izziv, premisli kako in do kdaj ga boš premagal/a, ter kdo ti lahko pri tem pomaga in kako.

Pa srečno!

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00