fbpx
Inovacije mladih - Dobrih zgodb nam že sedaj ne manjka!

| Zavod Nefiks

Letošnji mednarodni dan mladih, ki ga na pobudo Združenih narodov (v nadaljevanju ZN) od leta 1999 vsako leto praznujemo 12. avgusta, poteka pod geslom »Preoblikovanje prehranskih sistemov: inovacije mladih za zdravje ljudi.«

Namen tega dneva je spomniti na širši okvir agende ZN za trajnostni razvoj, kjer je glavni namen »do leta 2030 uvesti odločne ukrepe za preoblikovanje načina proizvodnje in uživanja hrane po svetu, da bi zagotovili trajne zmogljivosti za trajno prehrano vse številčnejšega svetovanega prebivalstva« (Svet Evropske unije, Bruselj, 20. maj 2012).

 

Gre za vedno bolj pomembno temo med mladimi, ki pa se jo je po njihovih besedah potrebno lotiti sistematično, s čimer se strinja tudi Jakob Osredkar, ustanovitelj dijaškega podjetja Nebeški jogurt. Gre za inovativen komplet za pripravo domačega jogurta, katerega si posameznik lahko doma pripravi kar sam in je inovacija mladih samih. Jakob Osredkar pravi, da je na to idejo prišel, ker ga je zanimalo kaj vse se skriva v ozadju, da jogurt nastane. "Zelo sem si želel izdelati svoj domači jogurt in mu dodati zanimive okuse. Prebral sem nekaj knjig in že sem se z ekipo lotil razvoja ideje in izdelave prvega prototipa seta za izdelavo domačega jogurta. Tako smo izdelavo jogurta približali mladim in starejšim, ki si želijo živeti zdravo. "

Zavod Nefiks SLIKA SLIKA nebeški jogust INOVACIJE MLADIH DOBRIH ZGODB NAM ŽE SEDAJ NE MANJKA

Nebeški jogurt (foto: Jakob Osredkar)

Na Zavodu Nefiks smo prepričani, da lahko tudi sicer inovacije mladih za zdravje ljudi spodbujamo z aktivnim vključevanjem mladih v družbeno življenje in z vseživljenjsko karierno orientacijo.

Jože Gornik kot pobudnik sistema beleženja neformalno pridobljenega znanja v sistemu Nefiks pravi, “Prihodnost bo odvisna od mladih, ki so ali aktivni v društvih, katere povezujemo tudi v Stičišču Središče - stičišču nevladnih organizacij Osrednjeslovenske regije, ali pa teh, ki bodo sami dajali podjetniške pobude. V zadnjih letih lahko takšne mlade spremljamo tudi v Mladinskem centru Vič, iz katerega prihaja Jakob Osredkar in v Zvezi Slovenske Podeželske mladine, s katerimi sodelujemo v okviru stičišča in kjer nam vedno znova dokazujejo, da so lahko mladi odlični pri vodenju kmetij in inovativni pri pridelavi hrane. Zaključimo lahko, da nam dobrih in inovativnih zgodb že sedaj ne manjka!”

Posledično bodo mladim kompetence, ki jih bodo pridobili v društvih ali z aktivnim državljanstvom prišle prav tudi takrat, ko bodo stopili na trg dela. Ob dnevu mladih tako predstavljamo tudi strip Zgode in nezgode klenih iskalcev zaposlitve, ki smo ga v okviru projekta Nefiks karierne rešitve pred kratkim izdali in je dostopen na povezavi: https://issuu.com/nefiks_zaposlitvene_resitve/docs/zgode_in_nezgode_klenih_iskalcev_zaposlitve

Nives Felić, vodja projekta Nefiks karierne rešitve je zgodbo treh glavnih junakov: Mance, Jošta in Nudla povzela z besedami: “V stripu se srečamo s številnimi resnimi situacijami mladih iskalcev zaposlitve, na katere pa lahko pogledamo tudi iz drugega zornega kota in se ob tem tudi malce nasmejimo. S stripom smo želeli nagovoriti predvsem mlade iskalce zaposlitve in jim prenesti sporočilo, da lahko čas, ko iščejo zaposlitev tudi koristno preživijo in se še kaj novega naučijo.”

Zavod Nefiks SLIKA utrinek iz stripa online razgovor INOVACIJE MLADIH DOBRIH ZGODB NAM ŽE SEDAJ NE MANJKA

Utrinek iz stripa Zgode in nezgode klenih iskalcev zaposlitve; Online razgovor

Ob letošnjem dnevu mladih želimo predvsem mladim veliko poguma pri razvijanju lastnih idej, vsem tem, ki delate z mladimi pa, da boste njihovim idejam znali prisluhniti in jih podpreti na njihovi karierni poti.

Za VSE dodatne informacije se lahko obrnite tudi na Nives Felić, vodjo projekta Nefiks karierne rešitve (nives.felic@nefiks.si, 040 698 915).

Zavod Nefiks
www.talentiran.si
nefiks@nefiks.si
T: 040 698 915

pasica


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00