fbpx
MOPS izobraževanje: Zasvojenost mladih z alkoholom

| Aktualno

November je pred vrati, z njim pa tudi preprečevanje odvisnosti in ozaveščanje mladih o potencialni škodi in posledicah, s katerimi se lahko srečajo ob sprejemu napačnih odločitev.

Zavod BOB je 19. oktobra organiziral še eno MOPS izobraževanje, tokrat na temo zasvojenosti z alkoholom med mladimi. Predavali sta nam Natalija Tetičkovič Bogataj in Špela Dovžan, ki že nekaj let opravljata delo na področju strokovnega svetovanja na DrogArtovem programu Izberi sam. V uvodu sta nam predstavili faze zasvojenosti, kot mladinske delavce pa nas je najbolj zanimalo kako govoriti z mladimi, ki se srečujejo z uporabo drog in kakšne nasvete in smernice jim ponuditi.

Pri pogovoru je najbolj pomembno, da ukrepamo čim prej in mladostnika_co poslušamo. Če mu/ji bomo pristopili z argumentom totalne abstinence, ga/jo bomo zelo verjetno odvrnili od pogovora in izgubili zaupanje, zato moramo ostati mirni in ga/jo poskusimo razumeti. Tako se ustvari neko medsebojno zaupanje in povezanost, ki je za ta odnos nujna.

Izogibamo se paničnosti, ustrahovanju in različnih taktik zastraševanja; poslužujemo se drugih tehnik, npr. svetovanja kako poskrbeti zase, da ne bi prišlo do česa hujšega, ponudimo pa tudi informacije kako varno uporabljati oz. uživati substance, ki jih posameznik_ca uživa.

Nenazadnje mu/ji damo vedeti, da nas skrbi zanj_o in nam ni vseeno kaj počne ter ga/jo ne obsojamo.

Tudi udeleženci smo se preizkusili v kvizu o alkoholu in njegovih učinkih, predavanje pa smo zaključili z deljenjem vtisov in vprašanji.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00