fbpx
Skupaj v hribe od Strunjana do Portoroža

| Prejeli smo

Planinci na invalidskih vozičkih in pohodniki, ki pri hoji potrebujejo pomoč, se bodo letos podali na kar 19 pohodov. 23. septembra se bodo pridružili zaključku Poti slepih in slabovidnih planincev po Slovenski planinski poti in se podali od Ankarana do Debelega rtiča.

Kar 245 planincev se je v soboto, 15. aprila, podalo na pohod od Strunjana do Portoroža v okviru akcije GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO 2023 (GOGO 2023). Greli so jih topli sončni žarki, saj so hribe tokrat zamenjali za morje. Spodbujala jih je želja po druženju, inkluziji celotne družbe ter povezovanju različnih kategorij invalidnosti in posebnih potreb, zato ne preseneča, da je bilo med njimi kar 55 planincev na invalidskih vozičkih in veliko planincev s posebnimi potrebami.

"Mnogi invalidi nimajo možnosti, da bi se sami podali v gore. Mnogi nimajo niti priložnosti, da bi se podali na morje. Akcija GOGO je tu zato, da jim pokažemo, da se vse to da, da so vse te lokacije dostopne tudi zanje," je povedal Haris Muratovič, ki se je pohoda udeležil na invalidskem vozičku.

Najpomembnejše je povezovanje, je pojasnil Herman van Midden: »Vsak je drugačen, vsak ima svoje težave, a vsi smo enaki. In danes se vsi imeli fajn.« Za to je poskrbela ekipa organizatorjev pohoda skupaj s številnimi spremljevalci in prostovoljci, ki so invalidom priskočili na pomoč med vzponi in spusti, vselej, ko je bilo to potrebno.

Pri izvedbi pohoda od Strunjana do Portoroža je – tako kot pri izvedbi ostalih pohodov akcije GOGO 2023 – sodelovalo pet partnerjev:

  • Planinska zveza Slovenije z Odborom inPlaninec – Odborom za planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami,
  • Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p.,
  • Zveza paraplegikov Slovenije,
  • Društvo distrofikov Slovenije,
  • Združenje multiple skleroze Slovenije.

Letos, v četrtem letu, poteka akcija pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar, podpirajo pa jo številni ambasadorji, med katerimi sta tudi vrhunska alpinista Marija in Andrej Štremfelj, prvi zakonski par, ki se je povzpel na vrh Everesta.

Ob morju sta veliko redkeje kot v hribih, skozi predor na poti Parenzana sta se podala prvič, a se pohodov akcije GOGO z veseljem udeležita in planincem na invalidskih vozičkih pomagata na zahtevnejših odsekih poti. »To je – tako se mi zdi – vzajemno dajanje. Nekaj mi dobimo od njih, nekaj oni od nas. Skupaj preživimo lep dan,« je povedal Andrej Štremfelj.

"Akcija GOGO je nekaj tako zelo pozitivnega, da se nama zdi podpora tej akciji, nujna in lepa izkušnja tudi za naju, saj sedaj, sredi akcije, spet podoživljam tiste občutke, ki jih včasih doživim na vrhu stene," je dejala Marija Štremfelj, ki je spremljala planinko Leo Matko, s katero sta se spoznali na enem od lanskih pohodov.

Tudi Lea Matko je na vozičku, na pohodih ji največ pomenijo priložnosti za spoznavanje novih, sočutnih in razumevajočih ljudi, medtem ko je Olivio Knez iz vrst Združenje multiple skleroze Slovenije dodal, da sta največjega pomena druženje in občutek vključenosti, sprejetosti.

V tem letu se bo v okviru akcije GOGO zvrstilo kar 19 pohodov, od katerih so štirje že izvedeni. Do jeseni nas tako čaka še 16 priložnosti:

  • 20. april SELO V PREKMURJU
  • 20. maj ŽAVCARJEV VRH
  • 8. junij STARI MALN – vse slovenski inkluzijski pohod
  • 10. junij Kal nad Hrastnikom - Dan SLO planincev
  • 17. junij DOM POD STORŽIČEM
  • 2. julij Parafestival sotočje TOLMINKE in SOČE
  • 19. avgust KOŠENJAK
  • 27. avgust NEZNANO
  • 9. september VELIKA PLANINA
  • 14. september TROMEJNIK
  • 23. september ANKARAN - DEBELI RTIČ
  • 30. september NEZNANO
  • 14. oktober CUDV Draga IG in trije pohodi v okviru izobraževanj inPlaninec.

Bogastvo akcije GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO je tudi v povezovanju z ostalimi akcijami Odbora inPlaninec, ki povezuje planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami. To so:

  • Paraplezanje,
  • Nevrorazlični AMA,
  • Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti,
  • Gibalno ovirani gore osvajajo,
  • Odločen korak – za slepe in slabovidne ni ovir,
  • inPlaninci z okvaro sluha,
  • Spletna aplikacija inPlaninec - Planinske poti, dostopne invalidom in osebam na vozičkih.

Obenem se akcija GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO povezuje s posebnima akcijama Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije:

  • Učenje slovenskega znakovnega jezika za slepe,
  • Športno plezanje za osebe z okvaro sluha.

Pohod je pritegnil navdušenega tekača Nejca Pogačarja, ki je pritekel v Portorož. "April je mesec ozaveščanja o avtizmu," je povedal, "projekt Asperger teče ozavešča o zmožnostih ljudi z avtizmov in v enem mesecu bom pretekel osem etap ter zapisal svojo diagnozo, besedo ASPERGER."

Vodja delovne skupine Odločen krak slepih in slabovidnih Ana Oražem je navdušena nad veliko udeležbo ter je dodala: "Sprememba gorskega zraka z morskim je bila prijetna in hkrati sproščujoča. Številčnost dokazuje, da se radi družimo." Zahvalila se je vsem, ki kakorkoli prispevajo k uresničevanju ciljev pohodniških akcij.

Pohodniki se bodo 23. septembra vrnili v slovensko Istro in se pridružili akciji Odločen korak – za slepe in slabovidne ni ovir. Na ta dan se bodo podali od Ankarana do Debelega rtiča in se pridružili zaključku Poti slepih in slabovidnih planincev po Slovenski planinski poti. Obenem bodo obeležili 70 let Slovenske planinske poti, 130 let Planinske zveze Slovenije, dan slovenskega športa in mednarodni dan znakovnih jezikov. Ob tej priložnosti vabijo v svojo družbo vse, ki so jim blizu inkluzija, solidarnost, planinstvo, pohodništvo in stik z naravo.

Ponosni generalni sponzor akcije GOGO 2023 je že četrto leto NiceHash, slovenski posrednik pri rudarjenju kriptovalut. Akcijo podpirajo izjemi ambasadorji Evgen Bavčar, Urška Vučak Markež, Žiga X Gombač, Marija in Andrej Štremfelj, Tone
Kuntner, Viki Grošelj, Andrej Težak-Tešky, Uroš Bitenc in Ansambel Zadetek ter parašportniki Nastija Fijolič, Matej Arh, Lena Gabršček, Dejan Fabčič, Sandi Novak, Tanja Cerkvenik, Jernej Slivnik, Blaž Adamlje, Gregor Gračner, Anej Doplihar,
Manca Smrekar in Nataša Bartol.

Za vse dodatne info o akciji GOGO 2023 in ostalih akcijah Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije smo dosegljivi na e-naslov gogo@pzs.si, inplaninec@pzs.si ali na telefonski številki 031/536 573, 041/590 981, kjer vas bosta prijazno
nagovorila Stojan Rozman, vodja delovne skupine GOGO, ali Marjeta Čič, namestnica vodje Odbora inPlaninec.

2023 skupaj v hribe strunjan portoroz 2 600px

 

Vir: Planinska zveza Slovenije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00