fbpx
  • Zavod Nefiks
  • Aktualno
  • Študijski obisk Mreže mladinskih centrov Ljubljana v pobrateno mesto Wiesbaden
Študijski obisk Mreže mladinskih centrov Ljubljana v pobrateno mesto Wiesbaden

| Aktualno

V sredini junija smo se predstavniki mreže mladinskih centrov Ljubljana opravili na študijski obisk v pobrateno mesto Wiesbaden, kjer smo izmenjali dobre prakse uporabe rekreativnega športa v mladinskem delu. Šport v mladinskem delu je hkrati osrednja teme mreže MMC Ljubljana za leto 2024. Šport je prepoznan kot metoda za spodbujanje celostnega zdravja in dobrega počutja med mladimi, hkrati pa je izvrstno orodje za vključevanje različnih skupin ter povezovanje v skupnosti.Prvi dan so nas sprejeli na občini Wiesbaden, kjer smo spoznali strukturo delovanja mladinskih centrov v Nemčiji. Mladinski sektor spada pod področje sociale, in vsi mladinski centri so v prvi vrsti namenjeni mladim z manj priložnostmi, pa tudi širši skupini mladih. V Wiesbadnu delujejo tako občinski mladinski centri kot nevladne organizacije, po mestu pa so v zabojnikih na voljo tudi t.i. sobe za mlade, ki jih lahko mladi samostojno uporabljajo za svoje aktivnosti. V socialni sektor se aktivno vključujejo tudi podjetja preko programa »Wiesbaden engagiert«. V okviru te pobude lahko podjetja v različnih oblikah korporativnega prostovoljstva in donacij prispevajo k obogatitvi programov mladinskih centrov in drugih javnih institucij, kot so šole in vrtci. Z vpeljavo športnih aktivnosti se naslavlja predvsem cilj Strategije EU za mlade mentalno zdravje in dobro počutje mladih.

Obiskali smo krovno športno mladinsko organizacijo Sportjugend Hessen, ki združuje športne organizacije in klube, aktivne tudi na področju (mednarodnega) mladinskega dela. Ogledali smo si njihove prostore z bazenom, dvoranami za namizni tenis, pisarne in prostore za aktivnosti mladih. Vsako leto organizirajo veliko mladinsko izmenjavo, vse športne organizacije pa so vabljene, da jih kontaktirajo, če bi jih zanimalo partnerstvo in redno vsakoletno sodelovanje na izmenjavah.

V informacijskem centru za mlade v Wiesbadnu smo si ogledali delo na področju medijske vzgoje in pomena kombiniranja fizičnih prostorov z virtualnimi. Mladi se učijo tako ustvarjanja medijskih vsebin, kar jim omogoča tudi spretnosti za prepoznavanje lažnih spletnih vsebin ter njihove kakovosti.

Zanimiv je bil obisk projekta »FAN project«: mladinskega dela z nogometnimi navijači. Projekt poteka po različnih mestih v Nemčiji, delajo pa z lokalnimi navijaškimi klubi in skupinami. V okviru projekta je mladim navijačem na voljo prostor za varno druženje ter podpora pri zmanjševanju nasilja med navijači. Redno gostijo strokovnjake, ki z mladimi spregovorijo o nasilju in drugih za to skupino mladih pomembnih temah. Mladinski delavci mlade spremljajo na tekme, so njihovi zaupniki, v meri kolikor to še dovoljuje stopnja kaznivih dejanj in njihove obveze do pričanja.

V mladinskem centru Graeslberg smo srečali mlade, ki so lansko poletje obiskali Ljubljano, obujali spomine in načrtovali letošnji obisk (avgusta 2024) v Četrtnem mladinskem centru Zalog, Bohinju in Četrtnem mladinskem centru Golovec. Vsi udeleženci smo predstavili svoje prakse vključevanja rekreativnega športa v mladinsko delo: Aleš Golob iz Zavoda MISSS je predstavil pomen športa pri vsakodnevnem delu v mladinskem centru ter pomen, ki ga ima pri vključevanju na novo priseljenih družin. Karmen Žnidaršič in Nives Felić iz Mladinskega centra Vič sta poudarili solidarnost prostovoljcev, ki spremljajo mlade z različnimi invalidnostmi in jim tako ponudijo izkusiti tudi za te mlade manj dostopne športe, športne aktivnosti pa so prav tako del vsakodnevnega programa mladinskega centra. Maša Rački iz Cirkusa Fuskabo, ki ponuja delavnice v OE Skala, je predstavila različne cirkuškega programe, ki jih redno izvajajo za različne starostne skupine in v različnih tehnikah. Ema Pipp iz Cone je pokazala, kako mlade vključujejo v plavalne športe, hokej na ledu in treninge juda. Vsako leto organizirajo tudi tečaj potapljanja za mlade. Mladi zmaji smo predstavili nogometni turnir Plata, lokalni turnir Šiška El Clasico in pilotni projekt tekaških treningov z Urbanom.

Zadnji obisk je bil teren mladinskega centra Moja, kjer mladi igrajo nogomet, izvajajo cirkuške aktivnosti in druge športne dejavnosti v parku. V večernih urah smo šli v telovadnico, kjer je Aleš Golob izvedel trening Lacrosse-a, Maša Rački pa cirkuško delavnico z mladimi obiskovalci in obiskovalkami.

Zaključili smo, da je šport res raznoliko področje in so prakse uporabe lahko zelo različne in predvsem povezovalne. V razpravah smo se dotaknili prednosti, da je v mladinskem delu šport predvsem v funkciji zabave, izboljšanja zdravja in z rezultati neobremenjenega kakovostnega preživljanja prostega časa. Pomembno funkcijo ima pri vključevanju in povezovanju mladih. Hkrati pa se odpirajo možnosti po vpeljavi mladinskega dela in metod znotraj športnih klubov in društev.

Z raziskovanjem teme bomo nadaljevali do konca letošnjega leta in se ji posvetili tudi v okviru letnega mrežnega dogodka Noč mladinskih centrov. Dobili smo veliko navdiha in v športnem duhu vstopamo v poletje!

Avtor: Živa Mahkota

 

 

 

logotip-sofinancira-eu.png


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00