fbpx
Motivacijsko pismo, ki bo prepričalo delodajalca 2.DEL

| Aktualno


IZČRPNI NASVETI IN KORAKI PRI PISANJU MOTIVACIJSKEGA PISMA, ki bo prepričalo delodajalca in povečalo vaše možnosti za zaposlitev (II. DEL)

Preberite si drugi del nasvetov in korakov, ki se navezujejo na situacije po pisanju in po oddani prijavi za zaposlitev. Navedene so tudi različne situacije, v katerih se lahko znajdete ter se z njimi primerno soočite.


III. FAZA PO PISANJU MOTIVACIJSKEGA PISMA IN PO ODDANI PRIJAVI ZA ZAPOSLITEV S KORISTNIMI NASVETI

1.) Ni nobenega odgovora že dalj časa? Pokličite kontaktno osebo in povprašajte kaj se dogaja z vašo prijavo/ponudbo. Razlogov zakaj še niste prejeli odgovora je več, nekateri selekcijski postopki so dolgotrajni, vsa podjetja se ne držijo vestno pošiljanja negativnih odgovorov, vaša prošnja se je kam založila itd....Delodajalec mora po Zakonu o delovnih razmerjih v roku 8 dni ko z izbranim kandidatom podpiše pogodbo o zaposlitvi obvestiti ostale kandidate, da niso bili izbrani.

2.) Povabilo na razgovor. Čestitke, vzbudili ste zanimanje delodajalca! Dobro se pripravite, ponovite vse o podjetju, upoštevajte načela neverbalne komunikacije, bodite pozitivni, samozavestni, ustrezno poskrbite za zunanji videz, bodite točni, ponovite vse dobre lastnosti in kompetence in se vnaprej pripravite na značilna vprašanja.

3.) Ko dobite negativni odgovor : Najprej se potolažite, da niste edini in da bo takšnih odgovorov še veliko. Tako pač je in treba se je sprijazniti s tem, nikakor pa ne obupati. Zato takoj začnite preučevati zakaj niste bili izbrani vi. Ne le da niste bili izbrani- tudi na razgovoru niste bili. Nujno se je treba vprašati zakaj? To je res nujen korak in odlična šola da vam bo prihodnjič morda drugje uspelo! Enostavno morate začeti spoznavati svoje slabosti in jih začeti izboljševati. Prvi korak pa je seveda v zavedanju le-teh. Razlogi so lahko naslednji:

-    Ali niste ustrezali kateri od zahtevanih ali želenih kompetenc v razpisu? To je najpogostejši razlog. Rešitev: Pridobite si jo! Čim prej se vpišite na izobraževanje, ki vam jo bo zagotovilo. Npr. če nimate opravljenega izpita ZUP in se prijavljate na delovna mesta kjer je to zahtevano (delo v javnih institucijah), pa tudi če piše da je to zaželeno znanje in da ga kandidat mora opraviti najkasneje v roku 3 mesecev po nastopu na delovno mesto, se ne zanašajte na to! Preverjeno! Izgubili boste, ker je nnn kandidatov, ki zahtevan izpit imajo in so ravno tako sposobni za to delo kot vi. Delodajalec bo rajši vzel nekoga, ki že izpolnjuje vse kriterije, ker mu bo to prihranilo stroške za vaše izobraževanje.

-    Ali je bila vaša vloga preveč stereotipna oziroma tipska? Pri iskanju zaposlitve je treba biti zelo aktiven in prav zato pošljemo veliko vlog za zaposlitev, ki nikoli ne smejo postati tipske in se v njih spreminjajo le kontaktni podatki! To je najpogostejša napaka, ki se opazi. Vsaka vloga mora biti edinstvena in napisana na kožo delodajalcu katerega nagovarjate. Se sliši težko? Ja, ampak treba se je zavedati da je v vsakem pismu zajeta vaša motivacija, košček želje po tej zaposlitvi, kolikor večja je želja več možnosti imate. Zakon privlačnosti pač deluje tako, čustveni naboj ki ga pustite v svojem pisanju je še kako pomemben in nekoč se zagotovo obrestuje. Preveč tipska vloga kadrovika ne bo pritegnila, zato je treba paziti da v njej izpostavite vse točke, ki jih je delodajalec navedel v razpisu in jih dopolnite s svojimi tako formalno kot neformalno pridobljenimi znanji.

-    Ali nimate delovnih izkušenj? To je med nami, mladimi iskalci zaposlitve največji problem in posledično tudi naš minus. Vendar ne pozabite v svojem CV-ju navesti študentskih izkušenj in ostalih znanj. V motivacijskem pismu pa posebej izpostavite tista dela, ki so za tega delodajalca ključna, ki nakazujejo na kompetence, ki jih išče. (npr. komunikativnost, stiki s strankami – opravljanje promocij). Vedno glejte, da argumentirate zakaj imate te kompetence in znanja ki jih delodajalec zahteva. Izredno pomembno je da to upoštevate in ne le da jih naštejete! Študentsko delo res ni redno delo, ampak če ste ga opravljali vsakodnevno to zapišite! Če so bile zahtevane 3 letne delovne izkušnje nujno napišite in zatrjujte da jih imate in zraven v isti sapi pa še kaj točno ste počeli da ste si jih pridobili!

-    Nimate delovnih izkušenj z določenega področja, s katerega jih je delodajalec iskal?
Dobro se je tega zavedati in to izboljšati, če želite na tem področju delovati. Npr. zahtevane so izkušnje s svetovanjem...sliši se preprosto, pa jih imate? Argumentirajte! Improvizirajte, vendar ne lažite (vsak je že komu kdaj svetoval, samo ne zapišite da tega ne znate, najdite alternativo!) Če na delovno mesto niste bili sprejeti, je vredno razmisliti o kakšnem prostovoljnem delu, ki bi vam to kompetenco zagotovilo, če plačanega dela ne dobite. Navedite tudi vse neformalne izkušnje ki ste jih pridobili in se skladajo z zahtevami delodajalca npr. za delo vzgojiteljice,  pazil/a sem sosedove otroke. Velikokrat se bo potrebno vpisati na kakšno izobraževanje da si pridobite ustrezno kompetenco in listinski dokaz. Izobraževanje in udejstvovanje v zaposlitvenih klubih in ostalih oblikah, ki vam pomagajo zagotavljati razne informacije in tudi obveščajo o brezplačnih izobraževanjih je neprecenljive vrednosti. Izkoristite to! Hkrati bo delodajalec videl, da ste izredno aktivni in ste v kratkem pridobili več različnih znanj in niste obupani doma na kavču. Takšne stvari zagotavljajo prednost in veliko povedo o vašem značaju, verjamite vem, ker sem delala v kadrovski službi.

-    Samo navedba izobrazbe in nekaj malega za zraven nikdar ni dovolj, ste navedli še druge zanimive stvari o sebi, oziroma izpostavili po čem izstopate od drugih? To je največ vredno in je nujno poudariti, pa tudi če gre zgolj za vašo dobro lastnost ali neformalno pridobljeno znanje. Npr. imate socialni čut za ljudi, ste dober poslušalec, ste zelo natančni..., ste član zaposlitvenega kluba, ste gasilec, prostovoljec,  član društva...s temi stvarmi v svojo vlogo vnesete nekaj svojega osebnega značaja in tudi čustev. Način na katerega podajate svoje pisanje je izraz vaše kreativnosti in vašega skritega potenciala, ki je lahko zanimiv za delodajalca in mu vzbudi miselnost da bi bili vi pravi, ker imate te in te lastnosti. Bolje jih je izpostaviti, ker nikoli ne vemo kakšno sliko želenega zaposlenega si je delodajalec v ozadju ustvaril, v razpisu je navedel le ključne stvari, za malenkosti pa ne vemo, zato jih poskušamo s tem izpostaviti in igrati z vsemi kartami, ne le s tistimi ki so odkrite in znane.

-    Ali niste bili dovolj aktiven iskalec zaposlitve? Samo pošiljanje prošenj okoli, pa naj bo še tako zagreto, žal ne bo dovolj za pridobitev zaposlitve. Slej ko prej bo vnema popustila, motivacijska pisma bodo postajala vse bolj podobna eden drugemu in zato tudi pravega efekta in vzpodbuditve zanimanja pri delodajalcu ne bo, vi pa boste vedno bolj obupani doma med štirimi stenami. Preverjeno!

Topli nasveti za konec:

-    Pošiljanje prošenj je le eden od možnih načinov iskanja zaposlitve!!! To večina ljudi pozablja! Treba je biti aktiven tudi drugače, tudi če v tem najprej ne vidimo povezave z iskanjem dela, vendar verjamite da obstaja. Vsako udejstvovanje je  ena možnost več, da pritegnete pozornost kadrovika ki bere vašo prošnjo in to je izrednega pomena.

-    Zato čimprej v akcijo, treba se je mrežiti, spraševati naokoli o prostih delovnih mestih in mestih, ki se bodo morebiti izpraznila (porodniške,...), uporabiti vsa poznanstva, se aktivno udejstvovati v zaposlitvenih klubih, društvih, raznoraznih izobraževanjih, veliko spraševati in se resnično zanimati za stvari. Energija, ki jo vlagamo vsak dan se nam bo nekoč povrnila, vse se obrestuje enkrat, slej ali prej.

-    Tisti, ki bi razvijali kakšno svojo idejo, nujno na startup izobraževanja, razmislite o lastni podjetni aktivnosti, odprtju sp.-ja, ustanovitvi zavoda ali morda društva! Niste prepričani – začnite pisati blog! S tem boste še bolj preučili področje, ki vas zanima, hkrati še bolj razvijali svojo kreativnost in idejo, večala se vam bo motivacija in tudi drugi bodo lahko videli to!

-    Če ste brez volje za delo in se vas loteva depresija se nujno začnite športati in hoditi ven, poleg tega pa berite veliko knjig o osebnostni rasti, ker se nahajate v prehodnem obdobju in to nujno potrebujete za dvig svoje motivacije in samozavesti. 

-    Vsi se zavedajte da je brezposelnost prehodna faza, stanje, ki pa ne bo trajalo v nedogled.

-    Bodite pripravljeni - šli boste skozi vse faze:  po diplomi polni intuziazma, malo počivate in sanjarite, se ne posvečate iskanju zaposlitev, potem pa kar naenkrat klik – pošiljanje prošenj, nato vzbujen strah nad realno situacijo in kupom negativnih odgovorov, kratek umik vase, padec samozavesti, brezvoljnost, potem jeza, boj s samim seboj in nov vzgib, spoznavanje samega sebe, sprejemanje , nove ideje, rast, vključevanje, izpopolnjevanje tehnike pisanja motivacijskega pisma in popoln razvoj karierne vizije, šele nato sledi uspeh, torej uspešna pridobitev zaposlitve. Žal je treba čez vse faze, od nas se zahteva izjemna aktivnost in le redki imajo srečo in zaposlitev dobijo prej. 

-    Brezposelnost je treba dojemati kot proces v katerem se ogromno naučimo, prestopimo iz faze udobja, se bolje spoznamo in naredimo investicijo novega znanja sami vase.  Je neprecenljiva izkušnja!
-    Veliko berite: v branju pozitivnih besedil, ki se posvečajo naši dušni notranjosti je toliko usmeritev, da boste že samo zaradi branja teh knjig/blogov/člankov  sprožili mišljenje, ki vas bo kar odneslo k večji aktivnosti in boste hitreje prišli iz faze mirovanja in smiljenja samim sebi.

-    Izrazite zanimanje: Če ste prijavljeni med brezposelnimi osebami na Zavodu za zaposlovanje se pozanimajte o usposabljanju na delovnem mestu, tisti ki ste na Zavodu več kot eno leto se poskušajte vključiti v javna dela. Zanimajte se za možnosti, ki jih ponuja jamstvo za mlade, itd...spremljajte vse kar se dogaja s politiko zaposlovanja, ker boste le tako lahko izkoristili vse ugodnosti, če boste zanje v prvi vrsti sploh vedeli. Sprašujte o teh stvareh svoje svetovalce za zaposlitev in jih kontaktirajte za vse kar vas zanima – zato so tam. Nihče vam ne bo prinesel zaposlitve pred vrata vašega doma, aktivirajte se na vse možne načine in nekje, enkrat se bo sigurno odprlo!


Želim vam, da zapisane nasvete kar najbolje uporabite pri iskanju svoje zaposlitve in da ste trdno prepričani v to, da vam bo uspelo, ker vam na koncu bo!

Žana Andlovic, univ.dipl. pravnica
Zaposlitveni klub Nefiks Ljubljana-center


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00