fbpx

Zgodovina Nefiksa

Ideja Nefiksa kot ideja neformalnega indeksa je zaživela v 2001 pod okriljem Mladinskega ceha, ki je v desetih letih prerasla okvirje Društva Mladinski ceh in je zaživela pod Zavodom Nefiks. Razvijal se je skozi nove projekte, rdeča nit vseh projektov pa je pridobivanje in beleženje neformalno pridobljenega znanja

2012

Zaposlitveni klubi za mlade

So klubi, kjer si je skupina od 10 do 15 mladih iskalcev prve zaposlitve širila (in iskala) svoje zaposlitvene možnosti. Z izvajanjem klubov smo pričeli leta 2012/2013. V štirih letih pa se je skupno zaposlilo 163 udeležencev klubov po vsej Sloveniji.

2013

Kolegice 

Projekt Kolegice združuje mlade iskalke zaposlitve, ki skozi udeležbo na mesečnih dogodkih pridobivajo kompetence za bogatenje svojega življenjepisa, se spoznavajo, osebnostno rastejo, se mrežijo in so v stiku s potencialnimi delodajalci.

Karierni klubi 

Mladi v kariernih klubih, ki so potekali po vsej Sloveniji, odkrivajo svoje karierne potenciale, spoznavajo trg dela in razvijajo svoje kompetence. V klubih je bilo prisotnih med 5 in 12 udeležencev, vodil pa jih je prostovoljec - Nefiks tutor. 

Mladi bi radi

V projektu »Mladi bi radi« s pomočjo stripov mladim odpiramo prostor za izražanje mnenj na »mlad« način. Namen projekta je s celostnim pristopom h karierni orientaciji pri udeleženih mladih razviti in preizkusiti socialne in državljanske kompetence in jih umestiti v vseživljenjsko karierno orientacijo.

2014

Show Your Own Gold

The project aims to develop, test and evaluate a European concept to support the development of a vocational biography through course consultancy for the target group of unemployed young people (including girls and young women) in vocational preparation measures outside the labour market. It intends to make them set up and visualize their individual vocational and educational biography, actively producing media available on a web-based multimedia environment. Formally and informally acquired skills and competencies are visualized using a specific type of portfolio developed in the project.

2015

Nefiks karierni dan

Karierni dan je projekt, ki ga bomo prihodnje leto izvajali že osmo leto zapored in veseli bomo sodelovanja z vami! Kot častni pokrovitelj dogodka je vsako leto do sedaj sodeloval tudi predsednik države Borut Pahor, osrednja prireditev pa je potekala v Predsedniški palači, kamor je vsako leto povabljenih nekaj dijakov.

2016

50 odtenkov sive ekonomije 

S pomočjo Urada za komuniciranje bomo na Nefiksu že tretje leto izvajali projekt »50 odtenkov sive ekonomije«. Namen projekta je, da za temo nemotivirane mlade z inovativnimi metodami na  poučen in duhovit način, ozavestimo o posledicah sive ekomomije ter o pomembnosti aktivne vloge državljanov pri zmanjšanju le te.

Zaposlitveni klubi za mlade 

Zavod Nefiks je v preteklih sezonah ob podpori znamke ORTO izvajal projekt Zaposlitveni klubi za mlade, s katerimi mladim pomaga pri povečanju njihove zaposljivosti. S sodelovanjem v zaposlitvenih klubih je delo dobilo 145 mladih, ki so bili vključeni v projekt v prvih štirih sezonah. V prvem krogu četrte sezone so klubi potekali v Ljubljani, Šentjurju in Zagorju ob Savi, v drugem krogu se izvajata kluba v Novem mestu in na Jesenicah.

2018

S smehom nad prekarno delo

Na Zavodu Nefiks v sodelovanju z UKOM organiziramo projekt S smehom nad prekarno delo. Za glavni način komunikacije smo si namreč izbrali Stand - up.  Le tega vidimo kot način, kako zelo resno temo prekarnega dela mladim predstaviti veliko bolj sproščeno. Izziv, kako presegati zgolj humor bomo uresničili z delavnicami, ki sledijo takoj za stand-up nastopom. V delavnici bodo tematike obravnavane strokovno in bodo odgovarjale na zagate s katerimi se srečujejo mladi na trgu dela, sodelovali pa bodo tudi mladi, ki so si sami ustvarili dostojne oblike dela.

Nefiks zaposlitvene rešitve

V okviru projekta smo e-Nefiks razširili v platformo za povezovanje med delodajalci in mladimi iskalci zaposlitve. Vpiši se v e-Nefiks in se s svojimi kompetencami predstavi delodajalcem.

Projekt PSSSS!

Projekt Povezovalni, Sodelujoči, Strokovni, Slišani! ali enostavno PSSS! je povezal pet različnih organizacij v partnerstvo z namenom boljšega povezovanja ter sodelovanja med nami, povišanja slišanosti o našem delu, izpostavljanja raznolikosti vsebin, ki jih pokrivamo in strokovnosti vsakega posameznega partnerja.

2019

Spanish sLOVEnia

Javi in David sta prostovoljca, ki sta se pridružila Zavodu Nefiks kot udeleženca mednarodne izmenjave "Spanish sLOVEnia". Z  nami sta preživela 12 mesecev, v tem času pa sta sodelovala pri naših rednih projektih.

Mladinski center Vič

Mladinski center Vič je organizirano funkcionalno središče za mlade, kjer se izvaja mladinsko delo. V njem sta svoje moči združila Antonov dom na Viču in Zavod Nefiks.

Stičišče Središče

Stičišče Središče v močnem partnerstvu postaja ključni akter na področju podpore nevladnim organizacijam v Osrednjeslovenski regiji, ki zmore hitro odgovarjati na primarne potrebe nevladnih organizacij, učinkovito moderirati zagovorniške pobude in je sokreator čezsektorskega povezovanja. Društvom, zavodom in drugim nevladnim organizacijam nudi usposabljanja, informiranje, svetovanje in pomoč pri zagovorništvu.

Mreža KROJ

Mreža KROJ je ključen akter na področju kariernega razvoja mladih. Je relevanten sogovornik odločevalcem, povezovalec reprezentativnih organizacij, postavlja standarde kakovosti na področju, mladim pa omogoča dostop do kvalitetnih informacij ter je prostor za razvoj potencialov.

Priložnost.eu

Priložnost.EU je projekt Zavoda Nefiks, prek katerega želimo dijake, študente in ostale zainteresirane mlade seznaniti z izobraževalnimi, kariernimi in drugimi priložnostmi, ki jim jih ponuja Evropska unija.

Jezikovni klubi

Jezikovni klubi so namenjeni mladim, ki bi radi izboljšali ali se naučili konverzacije tujih jezikov v neformalnem okolju. Klubi niso tečaji, ampak odlična priložnost za osvežitev ali učenje s pomočjo rojenih govorcev.

Akademija prostovoljstva

Poslanstvo projekta Akademija prostovoljstva, ki je skupen projekt Zavoda Nefiks in Društva Družinski in mladinski center Cerklje, je vzpostavitev kakovostne podpore in mentorstva mladim prostovoljcem, ki delujejo v lokalnem okolju ter promocija in ovrednotenje prostovoljstva kot enega od pomembnih dejavnikov pri kasnejšem zaposlovanju.

Projekt je bil izbran na javnem razpisu za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva 2019.

2020

Karierni klubi 

Mladi v kariernih klubih, ki potekajo po vsej Sloveniji, odkrivajo svoje karierne potenciale, spoznavajo trg dela in razvijajo svoje kompetence.

New Dimension Party

Projekt, ki si ga je zamislila skupina mladih. S pomočjo Zavoda Nefiks so ga prijavili in tudi pridobil financiranje preko Evropske solidarnostne enote. "Z ekipo mladih želimo svojim sovrstnikom pokazati, kako pomemben je osebni stik, optimizem v življenju najstnika in da se je mogoče zabavati in sprostiti tudi na zdrav način – brez alkohola in ostalih škodljivih substanc."

Karierni teden 

V kariernem tednu se odvijajo aktivnosti in dogodki za mlade, ki mladim ponujajo konkretno podporo pri izzivih, ki jih prinašajo poklicne odločitve.

Karierni labirint

Karierni labirint  je sklop interaktivnih delavnic, ki mladim pomagajo spoznavati in prepoznavati pomembne dejavnike na njihovi karierni poti. Mladi preko različnih metod, kot so igre in debate spoznavajo in poglabljajo teme, ki jim bodo v prihodnosti omogočile bolj kompetentno odločanje na njihovi karierni poti.

2021

KAMC - KArierni Mladinski Center 

Digitalni karierni mladinski center, ki s svojimi aktivnostmi skrbi za karierni razvoj mladih v virtualnem okolju. Predstavlja varen online prostor za druženje, izobraževanje in

2022

Nefiks karierne rešitve 

Nefiks karierne rešitve je projekt, ki ga je izvajal Zavod Nefiks v sodelovanju s konzorcijskimi partnerji Zavodom MISSS in Središče Rotunda. Projekt mladim pomaga do vseživljenjske karierne pismenosti. Dosegamo jo z razvojem kompetenc in sposobnostjo vodenja lastne kariere, vključno z beleženjem neformalno pridobljenega znanja.

Podjetni petki

Mlade smo za en dan popeljali v uspešna slovenska podjetja, kjer so reševali zastavljene izzive in spoznavali ključne kadre. Na tak način so krepili zaposlitveno pismenost in socialni kapital. Kasneje smo podjetne petke preimenovali v Nefiks izziv.

Poučni ponedeljki

Predavanja z različnimi vsebinami, kot so ''elevator pitch'', retorika, premagovanje ankcioznosti itd. Mladim smo ponudi tudi tisto znanje, ki ga v šolah pri formalnih oblikah izobraževanja ne pridobijo, pa jim vseeno lahko zelo koristi v vsakodnevnem življenju.

Kam po maturi 

Delavnici na temo poklicne orientacije za srednješolce.

Okrogle mize & posveti na temo zaposljivosti mladih

Nefiks posveti na aktualno tematiko beleženja in zaposlovanja, ter položaja mladih v družbi.

Klub trenerjev

Klub trenerjev je namenjen Nefiks trenerjem - izvajalcem kariernih aktivosti (vodje kolegic, vodje jezikovnih in kariernih klubov) in aktivnim Nefiks prostovoljcem, ki želijo pridobiti kompetence mladinskih kariernih voditeljev.

Natečaj "Karierni heroji"

S svojimi prijatelji/sošolci sodeluj v natečaju za najboljši profil na družbenih omrežjih (Facebook, Instagram, Youtube ali spletna stran), ki mladim najbolje pomaga pri odločanju za poklic.

Nefiks tutorstvo

Skupina tutorjev, prostovoljcev, ki med vrstniki promovira Nefiks in mladim pomaga pri razvoju zaposlitvene pismenosti. Mladim pomagatjo pri prepoznavanju in beleženju neformalnega znanja v Nefiks.

On-line Nefiks tutor izobraževanje

Je povsem brezplačno in namenjeno tako tistim, ki želijo izvedeti več o Nefiksu in ga predstavljati, kakor tudi tistim, ki želite z Nefiks ekipo intenzivneje sodelovati tudi v projektih in ostalih aktivnostih.

Portal www.talentiran.si

Spletni portal, ki skrbi za večjo zaposljivost mladih. Predstavlja stičišče vseh tistih, ki jim je mar za lastno zaposljivost in ki želijo ob koncu šolanja delodajalcem pokazati še kaj več kot zgolj spričevalo ali diplomo.

Svetovanje

Individualno svetovanje s področja poklicne orientacije s pomočjo naših strokovnjakov in kadrovikov uspešnih slovenskih podjetij, po predhodni najavi na naš uradni mail.

Nefiks priznanje

Namen priznanja je spodbujati mlade k beleženju znanja, sposobnosti in spretnosti, pridobljenih z neformalnim in priložnostnim učenjem (seminarji, delavnicami, prostovoljnim delom, študentskim delom).

e-Nefi

Elektronski časopis za naše člane in uporabnike Nefiksa z aktualnimi informacijami.

Nefiks publikacije

Izdajamo publikacije s področja zaposlitvene pismenosti, neformalnega izobraževanja, poklicne orientacije. V e-obliki so na voljo v Nefiks knjižnici.

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00